|
|
Ten Bunderen missie - Basankusu (1926-1996) |
Basankusu op de kaart van Midden-Afrika (bron: Expedia Maps)
Basankusu situeert zich op 1° ten Noorden van de Evenaar, in de streek van de Mongo-stam. De stad is gelegen aan de Lulonga-rivier, aan de samenvloeiing van de bijrivieren Lopori en Maringa. De missiepost biedt een mooi uitzicht door zijn weelderige palmbomengroei en zijn brede rood-limonieten lanen. Naast de post van de zusters, met klooster, meisjesscholen, boerderij enz., is er ook die van Mill Hill met de huizen van de missionarissen, catechisten, enz, de jongensscholen, voorts de residentie van de inlandse bisschop en de HH. Petrus en Paulus-kathedraal.
De naam Basankusu is een samentrekking van "basa ba nkoso". "Basa" is de meervoudsvorm van 'basi' (= jong, kleintje). "Nkusu" is de meervoudsvorm van 'nkoso' (= pagegaai). Basankusu betekent dus letterlijk "jongen van de pagegaaien". Inderdaad, papegaaien bouwen hier vanouds hun nest hoog in de onbereikbare top van de vele hoge bomen in de omgeving. Bij het ochtendgloren trekken ze schreeuwend het binnenland in en vliegen tegen de avond terug naar hun nest om er te overnachten.
|
de mooie laan tussen het zusterklooster en de kathedraal
1. kloostergebouw (nu generalaat) 2. metropolitane kostschool (nu noviciaat) 3. lagere school (18 lokalen) 4. internaat lagere school (nu lokaaal "Mama Katoliko"/2 bureau's / 6 lagere school lokalen 4a. 3 kleuterklassen
5. gebouwencomplex Soeurs 5a. kindertehuis (nu hoofdklooster "Soeurs Thérésiennes") 6. boerderij/washuis "Soeurs Thérésiennes"
|
7. vroeger catechumenaat (nu lokaal;dactylo;lokaal naaien, secretariaat, magazijn schoolgerief, vrij lokaal, keuken, magazijn internaat 8. "rood gebouw": internaat en 4 klaslokalen 9. "grijs gebouw": 2 klaslokalen 10. woning directrice internaat 11. "wit gebouw": humaniora (6 klassen) 12. burelen directie 13. "paillote" (personeel)
|
luchtfoto van de missie van de zusters van Basankusu (1952)
grondplan van de missiepost van de Zusters OLV-ten-Bunderen in Basankusu (1954)
De eerste groep van 5 missiezusters, die begin 1927 in Basankusu aankomt, verricht er, onder de dynamische leiding van Moeder Marie-Jeanne Alderweireldt, echt pionierswerk, met name op het domein van onderwijs en van gezondheidszorg. Maar om echt te kunnen doorgroeien hebben ze dringend versterking nodig uit het vaderland. En die komt er.
de zusters Martiale en Eudoxie hebben zich bij de 5 pioniers gevoegd.
Op 9 december 1928 arriveert de tweede lichting, met Zr. Martiale Adriaen en Zr. Eudoxie Brouckmans. Tussen 1928 en 1939 zijn er vanuit Antwerpen 9 afvaarten van de Congoboot, die in totaal 16 bijkomende zusters Ten Bunderen overbrengen. Het missiewerk van de 5 pioniers in Basankusu wordt nu systematisch uitgebouwd en berust op 3 grote pijlers: onderwijs, gezondheidzorg en pastoraal werk.
satellietfoto van Basankusu (bron: Google Maps)
|