De Zusters van O.L.V.-ten-Bunderen (vanaf omstreeks het jaar 1269)
Moorslede 1269-1578
Frankrijk 1578-1587
Ieper 1587-1785
Moorslede 1785-2004
Zonnebeke 2004 -
varia

 

   Zoek op deze site met FreeFind

 

beluister ClassicNL tijdens het surfen, 128 K stereo

Gasthuis - geografische ligging

situering nu langs de Oude Heirweg op oude kaarten

De boerderij op de plaats van het vroegere Gasthuis Ten Bunderen.
De boerderij op de plaats van het vroegere Gasthuis Ten Bunderen.

Het verdwenen middeleeuwse Gasthuis Ten Bunderen stond op een oostelijke uithoek van de huidige gemeente Moorslede, in de wijk "de Tuimelare", op de hoek van de Ten Bunderenstraat en de Oude Heirweg. Op die plaats, Oude Heirweg 17, staat nu een moderne boerderij waarvan het echtpaar Carlos D'Hooghe-Nuytten de eigenaar is.

De Tuimelarehoek was in de oudheid één onherbergzaam woud, met moerassen, bewoond door allerlei wilde dieren (wolven, everzwijnen, slangen, e.d.). In de loop der Middeleeuwen rooide men een deel van de bossen en legde men moerassen droog om vruchtbare akkergronden aan te leggen voor de teelt van allerlei soorten gewassen, zoals tarwe, rogge, haver, bieten, aardappelen, vlas, koolzaad, enz. In de omgeving van het Gasthuis ten Bunderen, dat halfweg de 13de eeuw ontstond, vormde zich stilaan een kleine woonkern met hofsteden en huizen. Zeker al vanaf 1601 stond er een herberg "den Tuymelaere".

De huidige Tuimelarehoek omvat de Oude Heirweg, de Aardeweg, de Beitemstraat, een deel van de Knaagreepstraat en de Tuimelarestraat, de westkant van de Menensesteenweg en de zuidkant van de Ten Bunderenstraat en de Mgr. Catrystraat. De Tuimelare heeft een eigen website waar men terecht kan voor alle verdere gedetailleerde informatie over de wijk.

Moorslede is gelegen in het hart van de provincie West-Vlaanderen, in het arrondissement Roeselare, en is sedert 1977 gefusioneerd met Dadizele en het dorp Slypskapelle. De gemeente heeft nu een totale oppervlakte van 3.534 ha. (vóór de fusie strekte dit landbouwdorp zich uit over 2.951 ha., dat was 638 ha. méér dan de naburige stad Roeselare!). De fusiegemeente Moorslede-Dadizele-Slypskapelle grenst aan de volgende gemeenten en dorpen: de stad Roeselare; Beitem (stad Roeselare); de gemeente Ledegem; Moorsele (gemeente Wevelgem); Geluwe (stad Wervik); Beselare (gemeente Zonnebeke); Passendale (gemeente Zonnebeke)

Plaats de cursor op de kaart en hou de linkse muisknop ingedrukt om met "het handje" te
navigeren. Om in en uit te zoemen, klikken op respectievelijk de symbooltjes "+" en "-". Om
over te schakelen naar een satelietbeeld, klik op 't groene vierkant in de linker benedenhoek.

Naar het voorbeeld van alle andere middeleeuwse gasthuizen kozen de 3 stichtsters van Ten Bunderen in de 13de eeuw een zo geschikt mogelijke vestigingsplaats uit:
  • vlak naast de aloude heerweg Brugge-Torhout-Roeselare-Menen-Rijsel-Parijs, druk bewandeld door pelgrims naar de grote en minder grote bedevaartsoorden in het zuiden (Compostela, Rocamadour, Mont St.-Michel, Le Puy, Boulogne, Rome, enz.).
  • zo dicht mogelijk bij een waterloop, in dit geval de Riebeek. De nabijheid van stromend en vers water was van levensbelang. De beek kon gebruikt worden als wasplaats, leverde water om het gasthuis te poetsen, om de dieren drinken te geven of om afval te lozen.
  • buiten de stadsmuren ("extra muros"). Ten eerste om te voorkomen dat passanten, dragers van ziekten van allerlei aard, de plaatselijke bevolking zouden besmetten. Ten tweede om een onderkomen te bieden aan bedevaarders die riskeerden voor gesloten stadspoorten te staan.
  • ver genoeg verwijderd van de andere bestaande gasthuizen in de streek. Meest dichtbij waren toen die van Roeselare en Menen.
  • temidden van gronden met mogelijkheden voor landbouwexploitatie.

Moorslede en Gasthuis op de huidige kaart van Vlaanderen

ligging van het voormalig klooster (hoek Oude Heirweg - Ten Bunderenstraat)

ligging van het voormalig klooster (hoek Oude Heirweg - Ten Bunderenstraat)

satellietfoto met de hoeve op de plaats van het verdwenen Gasthuis Ten Bunderen

luchtfoto (Google Maps) van de plek waar vroeger het Gasthuis Ten Bunderen stond, en nu een hoeve met witte dakbedekking


straatnaamplaatje bij de hoek van de Meensesteenweg en de Ten Bunderenstraat
straatnaamplaatje bij de hoek van de Meensesteenweg en de Ten Bunderenstraat

straatnaamplaatje aan de overkant van de Gasthuishoeve, met de kerk van Beitem op de achtergrond
naamplaatje van de Ten Bunderenstraat, aan de overkant van de Gasthuishoeve,
met de kerktoren van Beitem op de achtergrond

© Willem Wylin - Copyright 2007- . Alle rechten voorbehouden. Contact: Zuster.rolande@outlook.com