De Zusters van O.L.V.-ten-Bunderen (vanaf omstreeks het jaar 1269)
Moorslede 1269-1578
Frankrijk 1578-1587
Ieper 1587-1785
Moorslede 1785-2004
Zonnebeke 2004 -
varia

 

   Zoek op deze site met FreeFind

 

beluister ClassicNL tijdens het surfen, 128 K stereo

De voormalige filialen (bijhuizen)

 

kaart van West-Vlaanderen Mariakerke Raversijde Middelkerke Wulpen Krombeke Proven Watou Poperinge Westouter Geluwe Slypskapelle Moorslede Zonnebeke Brugge Oedelem Oostveld-Oedelem Waardamme Pollinkhove Knokke

klik op een naam op de lijst of de kaart om een vroeger filiaal te bezoeken

In de tweede helft van de 19de eeuw sticht de Congregatie van O.L.-Vrouw-ten-Bunderen uit Moorslede een heel netwerk van bijhuizen (=filialen) in de provincie West-Vlaanderen. Vanwaar die expansie?

  • Door de zogeheten "Ongelukswet" (1879) van de vrijzinnige regering van Frère Orban - Van Humbeeck sturen tal van pastoors een vraag naar de overste om zusters die een katholieke school in hun eigen parochie zouden leiden.
  • De Congregatie zélf kan zich verheugen in een record-aantal leden - 100 in 1894, 120 in 1899!! - waardoor het Moorsleedse klooster a.h.w. uit zijn voegen barst en leden van de communauteit gaan uitzwermen.
  • Bovendien hebben de zusters een stevige reputatie in de streek op het gebied van (lager en secundair) onderwijs. Vanaf 1867 krijgen de kadidaat-onderwijzeressen systematisch een opleiding aan de St. Andreas-Normaalschool in Brugge.

Van alle verdwenen bijhuizen is in kort bestek een afzonderlijk portret en historiek geschetst. Ga erheen door te klikken hierboven op de betreffende naam op de alfabetische gerangschikte lijst van bijhuizen, aan de linkerkant van de kaart van West-Vlaanderen.

Het aantal leden van de congregatie is tijdens de voorbije decennia gestadig geslonken, en de overblijvenden worden een dagje ouder. Leken hebben in toenemende mate hun werk overgenomen. Alle kloosterfilialen en hun schoolgebouwen zijn in de loop der jaren overgedragen of opgeheven.

wapenschild van de gemeente Wulpen en stichtingsdatum van het filiaal
wapenschild van de gemeente Wulpen en stichtingsdatum van het filiaal

Maar in de kapel van het voormalig hoofdklooster in Moorslede houden rosetvensters met de wapenschilden van de betrokken gemeenten boven de glasramen in koor en schip de herinnering levendig aan de vele bijhuizen, die vanaf 1856 tot 2017, overal in West-Vlaanderen bestonden.

© Willem Wylin - Copyright 2007- . Alle rechten voorbehouden. Contact: E-mail