|
klooster en bijhorende school in Wulpen (Foto: Rik Maes) 1891 - Op vraag van de plaatselijke pastoor starten 3 zusters van Moorslede een kloosterfiliaal met lagere meisjesschool in Wulpen, een dorp halverwege Nieuwpoort en Veurne. Samen met Oostduinkerke vormt het sinds 1976 een deelgemeente van Koksijde. 1894 - De gemeenteschool heeft gemiddeld 50 à 60 leerlingen. De hulponderwijzer wordt overtollig geacht en zijn functie wordt afgeschaft. Alle meisjes stappen over naar de school van de zusters. 1913 - Het oorspronkelijke klooster- en schoolgebouw wordt helemaal vernieuwd. Le Vésinet, een groenrijke residentiële gemeente nabij Parijs
1914-18 - Tijdens Wereldoorlog I ligt Wulpen in onbezet gebied, achter het IJzerfront. In october 1914 wordt de school een noodhospitaal van het Belgisch leger, en de 3 zusters (die vanaf juni 1915 versterking krijgen van een 4de zuster) helpen de gewonden verzorgen. Tot half juni 1917 kunnen de inwoners zich handhaven in Wulpen. Maar van dan af volgden de bombardementen elkaar snel op en nemen steeds in hevigheid toe. De meeste Wulpenaars vluchten naar Frankrijk, waar ze gemakkelijk kunnen werk vinden. Ook de zusters trekken in op 3 augustus 1917 weg met 70 jongens en meisjes onder hun hoede. de zusters en leerlingen in de schoolkolonie van Le Vésinet Vanuit De Panne wordt de hele groep geëvacueerd naar de "Colonie des Enfants de l'Yser" (Allée du Village, 4), een schoolkolonie voor West-Vlaamse kinderen in Le Vésinet, 20 km ten westen van Parijs. Eind april 1918 voegt zich een 5de zuster uit het filiaal van Proven bij hen. dorpskom van Plestin-les-Grèves (Bretagne, dep. Côtes-d'Armor), rechts "La Grande Maison"
zusters uit Proven met kinderen, op de speelplaats van "La grande Maison" In de zomer van 1918 beginnen de Duitsers Parijs te bombarderen met vliegtuigen en met hun lange-afstandskanon, de "Dikke Bertha"!!. Uit veiligheidsoverwegingen wordt de schoolkolonie overgebracht naar "La Grande Maison" in Plestin-les-Grèves, een dorp vlakbij de Noord-Bretoense kust, ten oosten van de havenstad Roscoff. Daar zal het gezelschap blijven tot eind maart 1919. Intussen brengen bombardementen grote vernielingen toe aan tal van woningen en ook aan het klooster en de bijhorende school in Wulpen. Bij haar terugkeer, op het einde van Wereldoorlog I, betrekt de kleine communauteit het leegstaande ouderlijke huis van een van de zusters. Duitse krijgsgevangen moeten, op bevel van het Belgisch leger, het beschadigde kloostergebouw herstellen, zodat vanaf 1 oktober 1919 het leven in het klooster en in de school weer zijn normale gang gaat. klasfoto met de 4 zusters (1920) "Hulde aan den goeden Vaderlandschen Kardinaal Mercier"
1930-35 - In de eerste helft van de jaren '30 zijn er in het klooster en de school grondige vernieuwingswerken. 1945 - Na Wereldoorlog II wordt het filiaal overgedragen aan de zusters van Emelgem.
|