De Zusters van O.L.V.-ten-Bunderen (vanaf omstreeks het jaar 1269)
Moorslede 1269-1578
Frankrijk 1578-1587
Ieper 1587-1785
Moorslede 1785-2004
Zonnebeke 2004 -
varia

 

   Zoek op deze site met FreeFind

 

beluister ClassicNL tijdens het surfen, 128 K stereo

Het filiaal in Moorslede (2004-2013)

voorgevel filiaal Moorslede, Stationstraat 51
Voorgevel van het filiaal (de voormalige directeurswoning) in Moorslede,
Stationstraat 51

In 2004 verhuist het hoofdklooster van de Congregatie van O.L.V.-ten-Bunderen van Moorslede naar Zonnebeke, in een nieuw gebouw dat aanleunt bij het Zorgcentrum St.-Jozef. In haar afscheidsrede in de kerk van Moorslede zegt de algemene overste:

"Ja, we verdoezelen het niet, met pijn gaan we weg uit Moorslede, naar Zonnebeke. Dit klooster, het gebouw, vooral de mensen zijn ons zeer dierbaar. We zijn door de eeuwen heen vergroeid met Moorslede. Maar we steken ook niet weg dat het een noodzaak geworden is, als we onze oudere zusters een verzorging willen geven die optimaal is, een rustige oude dag en wat aangepast comfort aan de ouderdom. Daarbij gaan de zusters niet weg uit Moorslede… één gebouw sluit, een gebouw dat veel te groot geworden is en niet aangepast aan oudere zusters… een andere kloostergemeenschap opent in Moorslede…ernaast, maar op kleinere schaal. Dus als religieuzen willen we er blijven wonen en Gods liefde doorgeven, getuigen dat een leven met Hem en voor Hem en voor de medemens de moeite waard is."

Zr. Godelieve Depreitere dirigeert het zangkoor in de parochiekerk van Moorslede
Zr. Godelieve Depreitere dirigeert het zangkoor in de parochiekerk
van Moorslede

Sinds het vertrek van de zusters in 2004 naar het nieuwe hoofdklooster in Zonnebeke blijft bij het twee eeuwen oude hoofdklooster van Moorslede dus een filiaal achter in het vroegere huis van de directeur, aan de Stationstraat, nr 51, waarin nog 3 zusters verblijven. Ze zijn intens betrokken bij het leven in de parochie en helpen waar ze kunnen: bij ziekenbezoeken, in het koor, het ronddragen van de communie bij senioren, missiefeesten, omhalingen voor Broederlijk Delen...

het directeurshuis tijdens de heropbouw na WO I, in 1923
Het directeurshuis tijdens de heropbouw na WO I, in 1923

de 3 bewoonsters van het filiaal in Moorslede in 2011
De 3 bewoonsters van het ex-filiaal in Moorslede in 2011vlnr. Zr. Godelieve
Depreitere, Zr. Marie-Joséphine Spenninck en Zr. Godelieve Cappelle

sluiting

Op donderdag 12 september 2013 vertrekken de 2 laatst overgebleven zusters, Godelieve Capelle (83) en Godelieve Depreitere (80), met pijn in het hart en met tranen in de ogen, uit het filiaal van Moorslede om zich te voegen bij de communauteit in het huidige hoofdklooster in Zonnebeke. Op zondag 29 september is er in de St.-Martinuskerk een plechtige eucharistievering n.a.v. de sluiting van het bijhuis in Moorslede. Op de receptie nadien krijgen de 2 afscheidnemende zusters elk een mooi artistiek geschenk.

de twee Godelieve's leggen een kaartje tijdens de recreatie
De twee Godelieve's leggen een kaartje tijdens de recreatie.

Daarmee komt er een einde aan bijna 7,5 eeuwen aanwezigheid van de Congregatie van O.L.-Vrouw ten Bunderen in Moorslede. Vanaf het einde van de 18de eeuw tot 2004 was in Moorslede het hoofdklooster gevestigd, eerst in de Ieperstraat, nabij de kerk, en na Wereldoorlog I (1914-18) in de Stationsstraat.

achterzijde filiaal Moorslede, Stationstraat
zicht op de tuin van het voormalig bijhuis in Moorslede (2004-2013)

De reden van de sluiting van het filiaal (in de directeurswoning naast het voormalige hoofdklooster) ligt voor de hand: er komen geen nieuwe jonge zusters meer bij. De gemiddelde leeftijd van de leden van de Congregatie is 82 jaar. In een brief aan alle Moorsledenaars, verschenen in "Kerk en Leven" en voorgelezen in de parochiekerk, knoopt de Algemene Overste, Zr. Rolande Dhondt, hier volgende beschouwingen aan vast:

"Niemand weet wat de (nabije en verre) toekomst brengen zal. Gods wegen zijn wonderbaar. Zoals ik 9 jaar geleden al zei, herhaal ik nu nog: "Ik geef het nooit op", ook al klinkt dat nog zo onrealistisch! Ook vandaag roept God nog! Hopelijk geven jonge edelmoedige mensen gehoor aan deze oproep om zich totaal in te zetten voor God en voor de medemensen. Uit persoonlijke ervaring kan ik U verzekeren: het is een erg boeiend, zinvol en gelukkig leven... Moorslede, waar het allemaal begon met een Gasthuis halfweg de 13de eeuw in de wijk de Tuimelare, blijft voor immer in het geheugen gegrift van alle zusters. Tijdens de 19de en 20ste eeuw groeide een onlosmakelijke band tussen het klooster en de scholen enerzijds en de plaatselijke bevolking anderzijds. Die historische band met Moorslede en met U allen zal altijd blijven bestaan".

De 2 laatse zusters Godelieve Capelle (links) en Godelieve Depreitere (rechts) net vóór hun vertrek uit Moorslede in 2013
De zusters Godelieve Cappelle (links) en Godelieve Depreitere (rechts) net vóór
hun vertrek uit Moorslede


 

 voormalige bijhuizen

kaart van West-Vlaanderen Mariakerke Raversijde Middelkerke Wulpen Krombeke Proven Watou Poperinge Westouter Geluwe Slypskapelle Moorslede Zonnebeke Brugge Oedelem Oostveld-Oedelem Waardamme Pollinkhove Knokke

© Copyright 2007- . Alle rechten voorbehouden. Contact: E-mail