De Zusters van O.L.V.-ten-Bunderen (vanaf omstreeks het jaar 1269)
Moorslede 1269-1578
Frankrijk 1578-1587
Ieper 1587-1785
Moorslede 1785-2004
Zonnebeke 2004 -
varia

 

   Zoek op deze site met FreeFind

 

beluister ClassicNL tijdens het surfen, 128 K stereo

Het filiaal in Brugge (1989-2003)

De huizen nr 25 en 27 in de Westmeers te Brugge
De huizen nr 25 en 27 in de Westmeers te Brugge

1986 - Op 8 december opent de Poverello-beweging in Brugge, in de Goezeputstraat 27 een dag-onthaalcentrum voor eenzamen, alleenstaanden, mensen aan de rand van de maatschappij, werklozen en mensen die in kleine of grote nood verkeren. De verantwoordelijke van het eerste uur daar is Zr. Cécile Haelewijn van O.L.V.-ten-Bunderen, die voordien al 4 jaar in Brussel had samengewerkt met Poverello-stichter dr. Jan Vermeire.

Zr Cecile Haelewyn, de drijvende kracht van het Poverello-onthaalcentrum in Brugge
Zr Cecile Haelewijn, nog steeds de drijvende kracht van het Poverello-onthaalcentrum in Brugge

1988 - Enkele Poverello-vrijwilligers richten een VZW "Leefbaar Wonen" op, die een betaalbaar tijdelijk onderdak én begeleiding van kansarme alleenstaanden aanbiedt in enkele woningen. De VZW wil zich niet zozeer ontfermen over marginalen, maar over mensen die uit een crisis-situatie komen - bijv. mishandelde vrouwen, ex-gedetineerden, ex-alcoholici en politieke vluchtelingen - en bovendien niet over een vast inkomen beschikken. In een later stadium kwamen er, in samenwerking met het OCMW, projecten tot stand voor werkopleiding (timmer- en schrijnwerk, herstellen van 2de handsmeubelen enz).

Zr Marie-Louise en Zr Henriette bij de
Zr Marie-Louise (midden) en Zr Henriette (rechts) bieden gastvrijheid aan

1989 - Op vraag van de VZW "Leefbaar Wonen" koopt de Congregatie van O.-L.-Vrouw-ten-Bunderen uit Moorslede een huis in de Westmeers, nr 27, een volkse verbindingstraat tussen het Minnewater en de Steenstraat. In dit zeer open huis voor crisis-opvang - dat beschikt over 5 kamers - komen zich de zusters Henriette Terryn, Marie-Louise Waignein en tenslotte Irène-Marie Mortier vestigen. Het pand wordt ingezegend door dir. Remmerie op 18 maart 1990.

2 gastkinderen vertroeteld door vlnr. Zr Marie-Louise, Zr Henriette en Zr Irène-Marie (mei 1993)
2 gastkinderen vertroeteld door vlnr. Zr Henriette, Zr Marie-Louise en Zr Irène-Marie (mei 1993)

1991 - Het klooster koopt het aanpalend huis nr 25 (een bakkerij die leeg komt te bstaan), dat logies biedt aan 6 bewoners.

1995 - Zr. Marie-Louise vertrekt omwille van gezondheidsredenen.

1996 - De gemeenteraad van Brugge keurt een herziening goed van een politieverordening van 1986 over de verhuring van kamers in de stad. Deze wijziging houdt in dat kamers enkel nog tijdelijk mogen worden verhuurd aan studenten. Er wordt echter een overgangsperiode ingebouwd: de huurders van de doorgangshuizen Westmeers 25 en 27 wordt de tijd geboden om uit te kijken naar een vaste woongelegenheid.

de 3 zusters en 1 gastkind in de kerstijd
de 3 zusters en 1 gastkind in de periode van Kerstmis

2002 - Een aangetekend schrijven van de stad Brugge maakt een einde aan het hulpverleningsproject van de VZW "Leefbaar Wonen" en de Zusters. De bestaande bewoners mogen nog blijven tot einde contract en nieuwe huurcontracten mogen niet meer worden afgesloten. De laatste bewoner gaat begin september naar een nieuw adres.

een en al bedrijvigheid in Huize Pit-Stop. In het midden voorzitter-gevangenisaalmoezenier Tonny Cornoedus
Een en al bedrijvigheid in "Huize Pit-Stop", met in het midden
voorzitter-gevangenisaalmoezenier Tonny Cornoedus en rechts een vrijwilliger

2003 - Op 7 februari schenken de Zusters de twee huizen aan de VZW "Pit-Stop", een initiatief van de Brugse gevangenisaalmoezeniers voor enerzijds de tijdelijke opvang en anderzijds voor de nodige begeleiding van een tiental jonge ex-gedetineerden om een optimale integratie in de samenleving en het beroepsleven te waarborgen. Na de nodige verbouwings- en aanpassingswerken vormen de 2 huizen één pand, dat op de bovenverdieping woongelegenheid biedt aan maximum 9 mensen. De 2 Bunder-zusters Henriette en Irène-Marie vertrekken begin oktober en aan het einde van diezelfde maand gaat "Ten Huize Pit-Stop" officiëel van start.

Zr Roseline maakt voedselpakketten klaar
Zr Roseline maakt voedselpakketten klaar

Zusters van Ten Bunderen blijven inmiddels actief in het dagonthaal-centrum van de Poverello-beweging in de Goezeputstraat 27 in Brugge. Zr Cécile Haelewijn, van de communauteit van Knokke, is er nog steeds de verantwoordelijke, al sinds de start in 1986. Zr Roseline Timmerman (van het filiaal van Knokke) werkt er deeltijds.


 

 voormalige bijhuizen

kaart van West-Vlaanderen Mariakerke Raversijde Middelkerke Wulpen Krombeke Proven Watou Poperinge Westouter Geluwe Slypskapelle Moorslede Zonnebeke Brugge Oedelem Oostveld-Oedelem Waardamme Pollinkhove Knokke

© Willem Wylin - Copyright 2007- . Alle rechten voorbehouden. Contact: E-mail