De Zusters van O.L.V.-ten-Bunderen (vanaf omstreeks het jaar 1269)
Moorslede 1269-1578
Frankrijk 1578-1587
Ieper 1587-1785
Moorslede 1785-2004
Zonnebeke 2004 -
varia

 

   Zoek op deze site met FreeFind

 

beluister ClassicNL tijdens het surfen, 128 K stereo

Het filiaal in Pollinkhove (1884-1951)

klooster en school in Pollinkhove
het klooster en de school in Pollinkhove aan het einde van de 19de eeuw

1884 - Op vraag van de plaatselijke pastoor starten de Zusters van Moorslede een filiaal in de Vaartstraat in Pollinkhove, momenteel een deelgemeente van Lo-Reninge. De vier zusters laten een klooster en school bouwen op een geschonken stuk grond. De school bestaat uit een gemengde bewaarschool, een lagere school en eveneens een huishoudschool voor meisjes. De jongens kunnen terecht in de gemeentelijke lagere school in de Pollinkhovestraat.

klooster en school in Pollinkhove in 1914
het klooster en de school in 1914

1914-18 - Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog doen de klooster- en schoolgebouwen dienst als hospitaal van achtereenvolgens het Franse en het Belgische leger. De klassen zijn ingericht als ziekenzalen en de kapel als slaapplaats van de ambulanciers.

Vanaf oktober 1916 geven de zusters les in de parochiekerk. Een tijdlang maken ze gebruik van klasbarakken, maar deze worden in 1917 op last van de militaire overheid om veiligheidsredenen afgebroken. In 1918 is er in de school een klas voor hoger onderwijs en een studiezaal ten behoeve van de Belgische militairen. In maart van datzelfde jaar krijgt een kunst-expositie in de kapel het bezoek van koning Albert en koningin Elisabeth!

klasfoto met Zr M. de Groote, schooljaar 1950-51
klas onder het wakend oog van Zr M. de Groote, schooljaar 1950-51

het klooster en de school nu
het klooster en de school in Pollinkhove nu

1951 - Op 28 juni wordt het kloosterfiliaal overgelaten aan de "Zusters van Maria" van Ingelmunster. Vanaf het begin van de jaren tachtig is het schoolgebouw aan de Vaartstraat 9 eigendom van de gemeente Lo-Reninge en biedt onderdak aan de Gemeentelijke Basis School. In de begin van de jaren negentig ondergaan de school en de speelplaats een grondige vernieuwing.

algemeen zicht op het vredige Westhoek-dorp Pollinkhove, met links het vroegere klooster en de school van Ten Bunderen
het vredige Westhoek-dorp Pollinkhove. Links het vroegere kloosterfiliaal van Ten Bunderen.


 

 voormalige bijhuizen

kaart van West-Vlaanderen Mariakerke Raversijde Middelkerke Wulpen Krombeke Proven Watou Poperinge Westouter Geluwe Slypskapelle Moorslede Zonnebeke Brugge Oedelem Oostveld-Oedelem Waardamme Pollinkhove Knokke

Copyright 2007- . Alle rechten voorbehouden. Contact: E-mail