De Zusters van O.L.V.-ten-Bunderen (vanaf omstreeks het jaar 1269)
Moorslede 1269-1578
Frankrijk 1578-1587
Ieper 1587-1785
Moorslede 1785-2004
Zonnebeke 2004 -
varia

 

   Zoek op deze site met FreeFind

 

beluister ClassicNL tijdens het surfen, 128 K stereo

De Ten Bunderen route (Moorslede) - 4

De St.-Achariuswijk op de hoek van de Stationstraat en de Passendaalsestraat  (Google Maps).
De St.-Achariuswijk (de rode stip toont de plaats van het Achariuskruis) op de hoek van de Stationstraat
en de Passendaalsestraat (Google Maps).

4. DE ST.-ACHARIUSHOEK

Wanneer we, vanaf het voormalig kloostergebouw, enkele honderden meters de Stationstraat volgen richting Passendale, komen we meteen in de St.-Achariuswijk. Volgens de Moorsleedse geschiedkundige R. Houthaeve is dit de eerste woonkern van de gemeente, waar sinds mensenheugnis tal van wegen samenkwamen. Vanouds stond er op de hoek van de Stationstraat en de Passendaalsestraat een kapel, toegewijd aan St.-Acharius, bisschop van Doornik/Noyon (621-639).

De St.-Achariuswijk op de hoek van de Stationsstraat en de Passendaalsestraat (Google Streetview).
De St.-Achariuswijk op de hoek van de Stationsstraat en de Passendaalsestraat (Google Streetview).

Wellicht is hier een beetje voorgeschiedenis op zijn plaats. Tussen 58 en 50 v. Chr. werden onze dichtbeboste gewesten, bewoond door de Keltische volksstam van de MenapiŽrs, veroverd door de legioenen van de Romeinse veldheer Caesar. Al in de 2de helft van de 3de eeuw drong het christendom sporadisch door, vanuit het toenmalig belangrijke Romeinse verkeers- en handelsknooppunt Doornik. De eerste missionarissen waren St.-Piatus (249-299) en later de eerste Doornikse bisschop en martelaar St.-Eleutherius (486-532).


prediking van de H. Amandus. Vita Amandi (11de eeuw). Saint-Amand-les-Eaux, abdij

Vanaf de 5de eeuw drongen de Franken en vervolgens de Germanen binnen. Hier en daar vestigden ze kleine woonkernen, naar alle waarschijnlijkheid ook op het grondgebied van Moorslede. Vanaf de 7de eeuw was er sprake van een tweede, meer systematische kerstening in onze streken, vooral door Sint-Acharius, bisschop van Doornik/Noyon (621-639), diens opvolger Sint-Elooi (640-660), en Sint-Amandus (600-679).

St.-Acharius. Reliekbeeld in de kerk van Haspres (Noord-Frankrijk)
St.-Acharius. Reliekbeeld in de kerk St.-Achaire van Haspres (Noord-Frankrijk)

In Vlaanderen zijn dan ook vele kerken en kapellen toegewijd aan deze 3 heilige bisschoppen. Maar het is merkwaardig dat het oude bisdom Doornik geen enkele kerk of kapel St.-Acharius als patroonheilige heeft gehad, behalve de St.-Achariuskapel in Moorslede!

St.-Achariusbeeld in de kerk St.-Martin in Tollevast bij Cherbourg (NormandiŽ)
St.-Achariusbeeld in de St.-Martinkerk in Tollevast bij Cherbourg (NormandiŽ).

Het is helemaal niet uitgesloten dat de H. Acharius (of een van zijn volgelingen?) tijdens zijn missioneringstochten, hier zťlf een evangelisatiekruis heeft geplant, zoals dat overal gebeurde op plaatsen waar al een heidens afgodsbeeld of zelfs tempeltje stond. Dit kruis was dus een veroveringsteken, waar de nieuwe christenen konden samenkomen in afwachting van de oprichting van een kleine bidplaats ("capella"). Wanneer de kapel in Moorslede werd gebouwd en waar ze precies stond is niet duidelijk. Rond de kapel, op een kruispunt van 3 wegen en op een hoogte, groeide stilaan een gehucht. Vast staat dat de kapel vanaf de 15de eeuw een belangrijk bedevaartsoord werd, waar St.-Acharius werd aanroepen tegen krankzinnigheid.

De St.-Achariuskapel (bij de blauwe stip) op de kadasterkaart van Ferraris (1777).
De St.-Achariuskapel (bij de blauwe stip) op de kadasterkaart van Ferraris (1777).

Zo stonden er in Moorslede in de late Middeleeuwen, naast de St.-Martinusparochiekerk, nog 3 andere bedehuizen: deze St.-Achariuskapel, de kapel van het Gasthuis Ten Bunderen en de kapel op het domein van de Heer van Slyps.

Schepen Daisy Decoene bij de plaatsing van het St.-Achariuskruis in 2013.
Schepen Daisy Decoene bij de plaatsing van het St.-Achariuskruis in 2013.

De kapel van weleer is verdwenen. Een oude staand devotiekruis, dat jarenlang bij een hoeve in de Molenstraat stond, moest in 2009 wijken voor de bouw van het jeugdcentrum "De 4link". Het kreeg op 12 juni 2013 zijn plaats op de hoek van de Stationstraat en de Passendaalsestraat, het centrum van de historische St.-Achariushoek. Het kruis is helemaal gerestaureerd. Enkel het Christusbeeld kon worden gerecupereerd. Het ijzeren kruis en het baldakijn waren te fel beschadigd.

Luchtfoto van de St.-Achariushoek in Moorslede (Bing Maps)
Luchtfoto van de St.-Achariushoek in Moorslede (Bing Maps)

© Copyright 2007- . Alle rechten voorbehouden. Contact: E-mail