|
|
De Ten Bunderen wandelroute - 16 |
De weg terug vanaf het kerkhof (rode stip) naar het Gasthuis Ten Bunderen (blauwe stip) via de Kerkhofstraat, de Kouterweg en de Knaagreepstraat (© GoogleStreetMap).
16. DE KNAAGREEPSTRAAT
Splitsing van de Kerkhofstraat en de Kouterweg naar links. Verplaats het pijlje van de cursor op de afbeelding om "virtueel" de terugweg af te leggen, via de Kouterweg en de Knaagreepstraat. (© Google Street View)
|
Na de halte 15 bij de gemeentelijke begraafplaats, zit de ten Bunderen wandeltocht er eigenlijk op. Maar we moeten nog wel een 3 km lange terugtocht afleggen naar onze vertrekplaats, nl. het Gasthuis ten Bunderen in de wijk de Tuimelare, de verst oostelijke uithoek van Moorslede. We nemen dus rechts de Kerkhofstraat. Na een kleine 300 meter, nog wat voorbij de uitgestrekte begraafplaats, slaan we links af om op de Kouterweg terecht te komen. Deze verkeersarme weg volgen we ALTIJD RECHTDOOR, met uitzicht op lichtglooiende uitgestrekte velden, tot we na ongeveer 1 kilometer de Knaagreepstraat bereiken. Deze straat nemen we RECHTS.
We stappen zowat 630 meter verder in landdbouwgebied, tot we aan een tweesprong van de weg komen, pal vóór een boerderij (Knaagreepstraat 1). Daar slaan we RECHTS af. Vanaf nu volgen we ongeveer 1 km lang de kronkelende Knaagreepstraat, met steeds meer lintbebouwing errond. Uiteindelijk komen we terecht op de dwarsliggende Oude Heirweg, in het hart van de Tuimelarewijk. We slaan links af en een 100-tal meter verder zijn we aanbeland bij het vertrek- en eindpunt van deze wandelroute: de hoeve op de hoek met de Ten Bunderenstraat, waar ooit, in de late Middeleeuwen, het Gasthuis ten Bunderen stond. Dat Gasthuis lag aan het ontstaan van een woonkern. Deze wijk wordt "de Tuimelare" genoemd, naar de naam van een herberg, die daar al zeker vanaf het begin van de 17de eeuw heeft gestaan en die halfweg de 20ste eeuw haar deuren sloot. De Tuimelarewijk komt elders, op een eigen website, uitgebreid aan bod.
|
Het was deze weg - toen veel smaller, vooral véél onveiliger, kronkelend door het donkere Veldbos en moeilijk begaanbaar in de wintermaanden - die de bewoonsters van het Gasthuis Ten Bunderen (vanaf ca. 1269 tot 1578) bewandelden om in de St.-Martinuskerk in het centrum van Moorslede de Mis bij te wonen. Hoe vaak? "Tsondaechs ende smesdaechs als zy niet en moeten werken", lezen we in het "Jaer-boek" (1783, priores Agnes De Wilde). Dus elke zondag en op verplichte (ongeveer 50 per jaar in die tijd!) feestdagen.
De zusters volgden tijdens hun voettocht de Knaagreepstraat, die aan het einde uitmondde in de huidige Gentsestraat. Daar ging het links richting parochiekerk. Ze konden ook een alternatieve route volgen, via de Oude Heirweg tot aan de Schouthoek en vervolgens de Breulstraat, maar dat was toch wel een flinke omweg! Hoewel de zusters al vanaf circa 1330 beschikten over een eigen kapel en kapelanij bij het Gasthuis ten Bunderen wandelden ze op zon- en feestdagen toch nog, heen en terug, naar de parochiekerk van Moorslede. De kleine communauteit had er, rechts vooraan, een eigen O.-L.-Vrouw-zijkapel. Tot in de 16de eeuw was er trouwens in die zijkapel een glasraam te bezichtigen, waarop de biddende zusters werden afgebeeld: "teeken dat sy die venster gegeven hebben, ende dat sy te dien tyde aldaer ter kerke gingen besonderlik op de groote feestdagen" ("Jaer-boek", 1783).
|