De Zusters van O.L.V.-ten-Bunderen (vanaf omstreeks het jaar 1269)
Moorslede 1269-1578
Frankrijk 1578-1587
Ieper 1587-1785
Moorslede 1785-2004
Zonnebeke 2004 -
varia

 

   Zoek op deze site met FreeFind

 

beluister ClassicNL tijdens het surfen, 128 K stereo

De Ten Bunderen wandelroute - Iepersestraat


Traject van de 6de Jagersstraat naar de Stationsstraat, via de Iepersestraat en de Molenstraat.
De kasteelhoeve is aangeduid met bruine stip, de kloosterhoeve met rode stip.
(Kaart: © OpenStreetMap contributors).


Einde van de 6de Jagersstraat (Google Street View). Verplaats het pijlje van de cursor op de
afbeelding om "virtueel" het traject af te leggen in de Iepersestraat.

We zetten onze voettocht verder, ruim 1 kilometer stappen tot aan de volgende stopplaats. Aan het einde van de 6de Jagersstraat, steken we de Dadizeelsestraat over, gaan gewoon rechtdoor en komen zo terecht in de Iepersestraat.

De huidige kasteelhoeve in de Iepersestraat.
De huidige kasteelhoeve in de Iepersestraat (Google Street View).

Verderop, aan de rechterkant van de weg, zien we de zogeheten "kasteelhoeve" (Iepersestraat, nr. 12). Deze werd in de jaren 1920-'21 gebouwd en omvat een groot boerenhuis, een dwarsschuur en stallingen rond een binnenkoer. De hoeve kwam in de plaats van het vroegere "Kasteelhof" (verderweg, in het centrum, op de hoek van de Dadizeelsestraat en Kasteelhofstraat, waar we straks langskomen), dat tijdens Wereldoorlog I (1914-'18) compleet werd verwoest.


Afslag rechts aan de gemeentelijke bibliotheek (Google Street View)

We vervolgen onze trip. Aan het kruispunt, vlak vóór de Gemeentelijke Bibliotheek (Iepersestraat 52A), nemen we de afslag rechts.


het Gemeenschapscentrum (GC) "De Bunder" (Iepersestraat 52A)

Links, achter het aangrenzend Gemeenschapscentrum (GC) "De Bunder" (Iepersestraat 52B), is een ruim parkeerterrein op het domein Grimmertinge, evenals rechts, achter het gemeentelijk zwembad "De Amfoor" (Zie de twee groene stippen op de plattegrondkaart hierboven).


Rode stip op de plaats van het vroegere "Bunderhove" en tijdelijk Lievensmuseum
(© Google Maps).

Aan de rechterkant, achteraan het gemeentelijk zwembad, loopt een pad naar de vroegere boerderij van het klooster en van de huishoudlandouwschool. In 1961 werd deze omgevormd tot "Bunderhove", een ontmoetingsplaats voor de Katholieke Aktie-groeperingen (de KSJ/VKSJ, de Kajotters, de Boeren- en Boerinnenbond, enz.).


De vroegere kloosterboerderij "Bunderhove" een tijdlang Lievensmuseum.

Vanaf 1955 bood de kloosterboerderij onderdak aan het Pater Lievensmuseum, waarvan Ludo Hameeuw, architect en bestuurslid van de Heemkundige Kring, de conservator is. Mede omdat het gebouw intussen was verouderd en eigenlijk op een weinig aantrekkelijke en verafgelegen plek stond, verhuisde het museum in 2018 naar de parochiale St.-Martinuskerk, waar het nu een flink deel van de linkervleugel in beslag neemt en een grotere publiekstrekker is geworden.


De achterzijde van het Ten Bunderen klooster in de Stationsstraat.

Bij de ingang van de vroegere kloosterboerderij, links, loopt een bospadje, tussen de weide van het klooster en 2 voetbalvelden. Terwijl we dat wegje bewandelen hebben we een fraai panoramisch zicht op de achterkant van het voormalige hoofdklooster van O.L.V.-ten-Bunderen met de bijhorende Engelse tuin. Het wandelpad leidt naar de de Molenstraat. We houden straks, in de Stationsstraat, halt aan de voorzijde van het klooster, dat in de jaren twintig van de vorige eeuw werd opgetrokken. In de Molenstraat slaan we rechts af en bereiken zo de Stationsstraat. Aan de overkant, rechts, bevindt zich de volgende halte van deze wandelroute, nl. de historisch belangrijke Achariushoek.


Ansichtkaart met luchtfoto van het klooster van O.-L.-Vrouw ten Bunderen, Stationsstraat, Moorslede.

© Willem Wylin - Copyright 2007- . Alle rechten voorbehouden. Contact: Zuster.rolande@outlook.com