De Zusters van O.L.V.-ten-Bunderen (vanaf omstreeks het jaar 1269)
Moorslede 1269-1578
Frankrijk 1578-1587
Ieper 1587-1785
Moorslede 1785-2004
Zonnebeke 2004 -
varia

 

   Zoek op deze site met FreeFind

 

beluister ClassicNL tijdens het surfen, 128 K stereo

De Ten Bunderen wandelroute - 3

De rode stip toont de plaats van de Bunderkruishoeve. De groene pijl geeft de Schouthoek aan, waar men rechts neemt (Google Maps).
De rode stip toont de plaats van de Bunderkruishoeve. De groene pijl geeft de Schouthoek aan,
waar men rechts neemt, richting Moorslede-centrum (© Google Maps).

3. DE BUNDERKRUISHOEVE

De Oude Heirweg niet ver van de Schouthoek
De Oude Heirweg niet ver van de Schouthoek (© Google Street View).

Vanaf de plek van het verdwenen Gasthuis Ten Bunderen hebben we zo'n 1,5 km zuidwaarts gestapt (of gereden) op de Oude Heirweg. In het verlengde ervan verandert de wegnaam in "Schouthoek" en reizen zo een paar honderd meters op het grondgebied van Ledegem (in de wijk Schouthoek).

Het kruispunt van de Oude Heirweg (rechts) en de Breulstraat (links)
Het kruispunt waar de Oude Heirweg (rechts) uitkomt in de Moorsledestraat (links), in
het verlengde van de Breulstraat, richting Moorslede-centrum (© Google Street View).

Helemaal aan het eind van de weg komen we uit op de vrij drukke Moorsledestraat. We slaan er rechts af, richting Moorslede-centrum. Al snel komen we opnieuw op het grondgebied van Moorslede en verandert de naam Moorsledestraat in Breulstraat.

Vergezicht van de Bunderkruishoeve (Google Maps)
Vergezicht van de Bunderkruishoeve (© Google Street View).

Wat verderop zien we, aan de linkerkant van de weg, een dreef die leidt naar een mooie oude - deels omwalde - boerderij, vanouds bekend onder de naam "Bundercruyce", "Tbundergoet by den Cruce", "Bunderkruishoeve". De naam is ontleend aan het grote kruis, dat van oudsher stond geplant aan de "Schouthoek". Deze fraai gerestaureerde hoeve geeft een goed idee van hoe de helaas totaal verdwenen Gasthuishoeve van Ten Bunderen er moet hebben uitgezien!

luchtfoto van de huidige Bunderkruis-hoeve
Luchtfoto van de huidige Bunderkruis-hoeve, met de toegangsdreef en vooraan
het overgebleven deel van de middeleeuwse wallen.

Reeds in 1376 bezaten de zusters van het Gasthuis Ten Bunderen deze tweede - toen nog volledig omwalde - hofstede. In 1535 was er zo'n 14 ha grond aan verbonden, grotendeels in Moorslede en voor een klein stuk in Ledegem. Na hun definitieve vertrek in 1578, in de periode van de Beeldenstorm, bleven de zusters vanuit hun nieuwe verblijfplaats in Ieper de hoeve verder verhuren. Onder het bewind van de Oostenrijkse keizer Jozef II, op het einde van de 18de eeuw, werd de Bunderkruishoeve in beslag genomen door de Staat, samen met alle andere eigendommen en goederen van de zusters.

de verkoopsakte van de Bunderkruis-hoeve
De akte van de openbare verkoop van de Bunderkruis-hoeve (1797)

Op 18 december 1797 werd de Bunderkruishoeve plus de bijhorende landbouwgronden door de Franse bezetter openbaar verkocht in Brugge, via een stroman, aan Joseph de Croix, de heer van Dadizele en Moorslede. Na allerlei erfenis-omwegen kocht de toenmalige pachter Maurice Vandeputte-Bosschaert in 1952 de hoeve. In 1962 werden de wallen rond de boerderij gedempt, behalve het stuk aan de voorzijde, dat nu een soort vijver is. Sinds 1990 zijn de kleinzoon Francis Vandeputte en diens vrouw Liselotte Rigole de eigenaars.

De Bunder-Cruysse hoeve, zoals die eruit zag halfweg de 20ste eeuw, zijzicht
De Bundercruysse-hoeve, zoals die eruit zag halfweg de 20ste eeuw.

Tot in de tweede helft van de 20ste eeuw was de Bunderkruishoeve nog vrij goed bewaard in haar oorspronkelijke structuur, omringd met een brede wal. Een majestueuze toegangsdreef, aan beide kanten afgezet met een dubbele rij Italiaanse populieren, leidde naar de hoofdingang, waar destijds een ophaalbrug was. Boven op het dak van de hoeve stond zelfs een klokketorentje. Na een zware storm werden de hoge populieren in de dreef vervangen door platanen.


De schilderachtige dreef die leidt naar de Bunderkruishoeve (Google Street View)
De schilderachtige dreef die leidt naar de Bunderkruishoeve (© Google Street View).

Nadat we de hoeve (adres: Breulstraat 122) van wat dichterbij hebben bekeken en bewonderd, keren we op onze stappen terug en slaan links af in de Breulstraat. Daar dienen zich twee mogelijkheden aan voor de volgende etappe richting Moorslede-centrum, meer bepaald naar de volgende stopplaats in de 6de Jagersstraat.


    De route (per auto) via de Breulstraat (© OpenStreetMap-auteurs).

  • Automobilisten volgen gewoon de Breulstraat (een kleine kilometer) tot aan de Marktplaats, waar ze onmiddellijk links afslaan in de 6de Jagersstraat, tot aan het eind ervan, daar de Dadizeelsestraat oversteken en zo terechtkomen in de Iepersestraat. Zo'n halve kilometer verder, vlak vóór de Gemeentelijke Bibliotheek (Iepersestraat 54A), nemen ze de afslag rechts. Achter de bibliotheek én het aangrenzend GC De Bunder (Iepersestraat 52B) kan men parkeren op het domein Grimmertinge, zowel aan de linkerkant alsook rechts, achter het gemeentelijk zwembad De Amfoor. Zie de plattgegrond hierboven.

    Van daaruit kan men te voet het deel van het traject afwerken in de Stationsstraat, de Dadizeelsestraat en de Kerkstraat. Op het Marktplein kan men terecht in een van de café's, voor een sanitaire stop en een hapje en/of een drankje. Vervolgens keert men terug naar de parkeerplaats om de rest van de route - in de Pater Lievensstraat - met de wagen af te werken. De laatste etappe, nl. de terugkeer naar het Gasthuis ten Bunderen via de Kerkhofstraat en de landelijke Knaagreepstraat, kan men rustig overslaan.


    De wandelroute via de landelijke Bloemhoekstraat (© OpenStreetMap-auteurs).


    Het begin van de Bloemhoekstraat die leidt naar het centrum. Verplaats het pijlje van de cursor op de
    afbeelding om dit traject naar het centrum van Moorslede "virtueel" af te leggen .

  • De vrij drukke Breulstraat is echt géén wandelstraat. Wandelaars nemen best een veiliger alternatief: de Bloemhoekstraat. Na een honderdtal meter stappen links afslaan. Deze min of meer parallel lopende weg is weliswaar wat langer (circa 2,4 km) dan de Breulstraat, maar wél landelijk en rustig. Van daaruit heeft men bovendien een mooi uitzicht op de Bunderkruishoeve. Opgelet: na enige tijd staan we voor een kapelletje, pal op een splitsing van de weg. NIET de Slypsstraat links volgen, maar RECHTS afbuigen en vervolgens de verder kronkelende Bloemhoekstraat blijven volgen tot opnieuw de Breulstraat opdoemt (ter hoogte van het "All Inox Center"), en daar links afslaan.


    Het kruispunt op de hoek van de Breulstraat, de 6de Jagersstraat en het Marktplein
    (© Google Street View).

    In het centrum, vlak vóór de Marktplaats, nemen we, ter hoogte van de Breulstraat, nr. 4, de 6de Jagersstraat links, en belanden zo bij stopplaats 4 van onze Ten Bunderen wandelroute, nl. de plaats van het 19de eeuws klooster, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) volledig werd verwoest. Daarover leest U meer op de volgende webpagina.

© Willem Wylin - Copyright 2007- . Alle rechten voorbehouden. Contact: Zuster.rolande@outlook.com