|
De ziekenzaal van het Comtesse-hospitaal in Rijsel gesticht in 1236 door de Vlaamse gravin Johanna. In tegenstelling tot de kleinschalige landelijke gasthuizen vertoonden de grote stedelijke hospitalen voor zieken, vooral vanaf halfweg de 15de eeuw, wél een aantal architectonisch typisch kenmerken, een eigen materiële inrichting en een typisch grondplan. Ze werden niet opgetrokken in hout, zoals de plattelandsgasthuizen, maar in steen, zodat een behoorlijk aantal tot op vandaag (geheel of minstens de ziekenzaal ervan) bewaard is gebleven. Voldoende om een reconstructie te maken van het uitzicht van een gemiddeld middeleeuws hospitaal. Hôtel-Dieu bij de Notre-Dame kathedraal in Parijs. M.-E. Turgot, 1739. Parijs, Louvre. De best bewaard gebleven stadshospitalen bevinden zich in Frankrijk, waar ze meestal "Hôtels-Dieu" werden genoemd, om ze te onderscheiden van de gasthuizen ("Maisons-Dieu") in de dorpen. Fraaie voorbeelden zijn die van Parijs, Tonnerre Angers, Brie-Comte-Robert, Coeffort bij Amiens, Provins, Rijsel, Seclin. Het 15de-eeuwse hospitaal van Beaune (Fr., Bourgondië). Veruit het meest bekend is het zeer goed bewaarde 15de-eeuwse hospitaal in Beaune (Fr., Bourgondië) met een grote artistiek-architechtonische waarde. De zuidgevel van het St.-Janshospitaal (1188) van Brugge Ook in het huidige West-Vlaanderen beschikten de meeste grote steden zoals Brugge, Ieper, Kortrijk, Torhout, Veurne, e.a. over een eigen hospitaal voor zieken. Elders op deze website worden deze meer in detail beschreven. Het vroeger Bijloke-hospitaal (13de eeuw) in Gent.
Luchtfoto van het hospitaal Notre-Dame à la Rose in Lessines (Henegouwen). Elders in ons land zijn een aantal fraaie resten van middeleeuwse stadshospitalen nog te bekijken, bijv. in Gent (het Bijloke-hospitaal) en in Lessines (het hospitaal Notre-Dame à la Rose), allebei gesticht in de 13de eeuw.
de ziekenzaalZiekenzaal van het hospitaal (1293) van Tonnerre (Fr.), gesticht door Maria van Bourgondië.
Het 12de-eeuwse hospitaal van Pons (Fr). Op sommige plaatsen waren de 3 basiscomponenten architectonisch harmonisch met elkaar verbonden: het hospitaal (voor de lichamelijke verzorging), de kapel (voor de geestelijke zorg) en de eet/slaapplaats (voor het op krachten brengen van de gasten) . Een mooi voorbeeld is het 12de-eeuwse Hôpital-Neuf in Pons (Fr., Charente-Maritime), waar het hospitaal verbonden was met de (nu verdwenen) kapel via een overwelfde loopbrug, dwars over de pelgrimsweg. Het hospitaal van Pradelles (Fr). In Pradelles (Fr. Haute-Loire) is er een soortgelijke constructie te zien. De straat loopt er onder een hoge doorgangspoort, met aan de ene kant de toegang naar de kapel, en aan de andere kant naar het hospitaal.
de bijgebouwenPlattegrond van een ziekenzaal (C.) met tal van bijgebouwen eromheen. Rondom de ziekenzaal van een middeleeuws stadshospitaal waren verscheidene grote en kleine ruimten aangebouwd voor allerlei diensten, het beheer, het personeel, enz. Wat omvatte dit architectetonisch complex?
Voorgevel van het St.-Janshospitaal (1175) in Angers (Fr).
|