|
![]() De Breulstraat (rood gekleurd) vanaf de Bunderkruishoeve tot Moorslede-centrum (Google Maps). Na het bezichtigen van de Bunderkruishoeve volgen we, ruim 2 km lang, de Breulstraat tot het centrum van Moorslede. Hiermee zit de Ten Bunderen route erop. In een van de café's op en rond de Martplaats kan men de dorst lessen. ![]() Het kruispunt op de hoek van de Breulstraat, de 6de Jagersstraat en het Marktplein (Google Street View). Aan de verkeerslichten, op de hoek van de 6de Jagersstraat en het Marktplein, kan men twee kanten uit, eventueel afhankelijk van de plaats waar de auto staat geparkeerd. ![]()
20. HET LIEVENSMUSEUM![]() Google-kaart met het Lievensmuseum (rode stip), bereikbaar via de Iepersestraat 52A (groene stip) en het daarachter gelegen parkeerterrein (blauwe stip). Aan de rechterkant, achteraan het gemeentelijk zwembad, bevindt zich de vroegere boerderij van het klooster en van de huishoudlandouwschool. In 1961 werd deze omgevormd tot "Bunderhove", een trefpunt voor de Katholieke Aktie-groeperingen (de KSJ/VKSJ, de Kajotters, de Boeren- en Boerinnenbond, enz.). ![]() de vroegere kloosterboerderij Bunderhove, nu ingericht als Lievensmuseum. Sinds 1995 biedt "Bunderhove" onderdak aan het Lievensmuseum, waarvan Ludo Hameeuw, architect en lid van de Heemkundige Kring, de conservator is. ![]() Taferelen uit het Lievens' missietijd in India (Foto: Lievensmusuem). Het museum brengt een beeld van de bekende Moorsleedse missionaris Constant Lievens s.j. (1856-1893) die in Chotanagpur (India) het geloof verkondigde. Aan de hand van ruim 100 m² documenten, voorwerpen, foto's, levendige taferelen, historische films en een beeldmontage ontdekken de bezoekers het boeiende leven en het werk van pater Lievens. Het museum brengt ook een beeld van andere groten: Ferdinand Verbiest s.j. (mandarijn aan het Chinese hof), pater Pieter-Jan De Smet Desmet s.j. (verdediger van de Indianen), pater Damiaan (de held van Molokaï en "grootste Belg") en van de H. Mother Teresa (moeder van de armen in Calcutta), en ook van de befaamde dichter Albrecht Rodenbach (klasgenoot van C. Lievens in het Klein-Seminarie van Roeselare). ![]() Een van de glazen kasten met religieus porselein (Foto: Ludo Hameeuw In het Lievensmuseum is eveneens een indrukwekkende verzameling van religieus porselein permanent tentoongesteld, afkomstig uit de nalatenschap van de heemkundige en priester Joris Leuridan (1919-1999). Deze unieke en zeldzame collectie van zowat 250 beeldjes in porselein en in biscuit wordt zorgvuldig bewaard in glazen kasten. ![]() De verzameling heiligenbeelden in art deco-stijl (Foto: Ludo Hameeuw). Men kan in het museum tevens een serie calvaries en heiligenbeelden in "art nouveau" en "art deco"-stijl bekijken.
Het Lievensmuseum beschikt over een (bijna) volledig archief van alle gepubliceerde werken over pater Lievens. Dat zijn recente, maar ook bvb. bijzonder oude werken van net na het overlijden van Lievens. Sommige publicaties zijn in het Engels of Hindi. Belangstellenden kunnen altijd contact opnemen met de conservator Ludo Hameeuw (zie coördinaten hieronder) voor inzage in deze documenten en voor historisch onderzoek. Op een voudig verzoek kunnen ze een lijst krijgen van alle publicaties. Een aantal van deze werken wordt in het museum te koop aangeboden. Het museum is het hele jaar open, maar enkel na afspraak.
Toegangsprijzen (medio 2013): ![]() Pater Lievens omringd door Indiase Adibasi-kinderen. Alle bijkomende informatie kan U hier vinden:
![]() De kloosterhoeve "Bunderhove" zoals ze eruit zag in 1935.
|